Kesätaidetta Humppilan taidemakasiinilla (Matkalehti 7.7.2006 08:20)
Lataa kuvat napsauttamalla tätä hiiren kakkospainikkeella. Outlook esti tämän kuvan automaattisen lataamisen Internetistä suojatakseen yksityisyyttäsi.
Lataa kuvat napsauttamalla tätä hiiren kakkospainikkeella. Outlook esti tämän kuvan automaattisen lataamisen Internetistä suojatakseen yksityisyyttäsi.
Humppilan Taidemakasiinin tämän kesän näyttelyn teemana on aika, johon näyttelyn nimikin viittaa (Alman Akka 5 ja 6 = almanakka 56). Näyttelyssä on tarjolla monipuolinen ja yllätyksellinen otos nykytaiteilijoiden töitä. Mukana on video-, performanssi-, installaatio-, öljy- ja akvarelliteoksia. Pääosa näyttelyn taiteilijoista on syntynyt vuonna 1956 tai vuosi on heille muutoin merkityksellinen.

Yksi näyttelyn taiteilijoista on tamperelainen Soile Iivonen. Iivonen aloitti taiteen tekemisen 1990-luvun alussa. Hän on tehnyt uransa aikana niin ympäristötaidetta, grafiikkaa kuin veistoksiakin. Tällä hetkellä Iivosen uusin aluevaltaus on mediataide, jota hän opiskelee Tampereen ammattikorkeakoulussa, Taiteen ja viestinnän yksikössä.

Taidemakasiinilla on kesän ajan nähtävillä Iivosen teos Jossain – Somewhere, joka tutkii ihmisen kiertokulkua vuodesta toiseen ja sukupolvesta seuraavaan. Teoksessa mustavalkoisen videon kuva-alalla kiertää spiraalimaisesti yksittäisiä silmiä. Ne katselevat ympärilleen, suoraan katsojaan tai välillä ne sulkeutuvat. Silmät ovat liikkuvia lähikuvia seitsemän eri-ikäisen, 12-80-vuotiaiden ihmisen silmistä. Jonain päivänä nämäkin ihmiset ovat pala historiaa.

Viime kesänä näyttelytilaksi muuntautunut vanha viljamakasiini sijaitsee 1920-luvulla rakennetun Urpolan kartanon miljöössä Humppilassa. Lounaishämäläinen Humppila on vilkasliikenteisten valtateiden 2 ja 9 risteyksessä. Matkaa Tampereelle on 82 kilometriä, Helsinkiin 138 kilometriä, Turkuun 89 kilometriä, Hämeenlinnaan 78 kilometriä ja Poriin 111 kilometriä.

Näyttely avoinna 3. syyskuuta asti.
 

Näyttely paljastaa ajan monet ulottuvuudet

Aki Vaani
FORSSAN LEHTI

- Sana ymmärtäminen ei sovi taiteen tekemiseen siten kuin minä sen näen. Mielestäni nämä teokset pitää kokea, sanoo Taideyhdistys Itu ry:n tuore tulokas, helsinkiläinen taidemaalari Ari Kovero.
Sama pätee monen muun tekijän teoksiin, joita esitellään kesäkuun lopusta syyskuun alkuun jatkuvassa taidenäyttelyssä Humppilan Taidemakasiinilla.

Taivaallinen ilotulitus-teoksen liekehtivät, räjähtävät kukat saivat tekijänsä, taidemaalari Ari Koveron mukaan vaikutteensa Vincent van Goghin maalaamista aurongonkukista. (Kuva: Marko Kullanen)


Alman Akka 5 ja 6 esittelee kaikkiaan 16 tekijän teoksia maalauksista installaatioihin ja valokuvakollaaseihin sekä kangastöistä ja veistoksista videotaiteeseen.
Koettavuus kuuluu olennaisesti myös Elina Kylämarkkulan installaatioon Valkopyykki. Makasiinin yläkerta on yhtä taideteosta, joka vaatii osakseen myös ihmisen, joka uskaltaa olla utelias ja kurkkia verhon taakse. Sadesäällä ullakolla on jännittävää kuunnella sateen ropinaa valkeiden lakanoiden ympäröimänä.
 

Esillä 16:n tekijän työt
 
Itu ry:n järjestämässä näyttelyssä teemana on aika. Taiteilijat ovat käsitelleet aihetta kukin tavallaan. Aika paljastaa vanhaan viljasiiloon tehdyssä taidetilassa lukuisat kasvonsa.
- Lähtökohta oli, että useimmat tekijät olisivat syntyneet vuonna -56 tai että kyseinen vuosi olisi heille jotenkin tärkeä. Nyt meillä on kuitenkin mukana myös nuorempia tekijöitä, Itu ry:n puheenjohtaja Elina Kylämarkkula selventää näyttelyn lähtöajatusta.
Näyttelyssä on töitä 16 taiteilijalta eri puolilta Suomea. Mukana on sekä taideyhdistyksen vanhoja jäseniä että uusia tulokkaita.
Back